1242130997_img-d41d8cd98f00b204e9800998e



5 dl maitoa

50gr hiivaa

1/2 tl suolaa

1dl sokeria

1 muna

2tl kardemummaa

100gr margariinia

n.15dl vehnäjauhoja

paistamiseen öljyä.

Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, muna ja kardemumma.
Sekoita joukkoon vähittelen jauhot.
Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaksi.
Kohota taikina liinalla peitettynä.
Laivo taikinasta tanko ja jaa se palaiseksi.
Pyöritä palat pikkupullaksi ja anna pullien kohota n.puolisen tuntia.
Kuumenna öljy kattilassa (rasva on sopivan kuumaa, kun pieni leipäpala ruskistuu n.minuuttissa.Jos rasvaa savua, se on liian kuumaa. Sopiva lämpötila on 160-180 astetta.)
Paina pullien keskelle reikä ja pyöritä sormien välissä rinkilöksi.
Nosta muutama munkki kerrallaan rasvaan kypsymään n.6-7min. Käännä kerran kypsymisen aikana.
Nosta kypset munkit reikäkauhalla valumaan hetkeksi talouspaperin päälle. Pyörittele ne lämpimänä sokerissa. (munkit sokeroit helposti paperipussissa.Nosta pussiin sokeria ja ravista, jolloin sokeri tarttuu munkkeihin tasaisesti).

Osan munkeista jätin sokeroimatta ja sulatin päälle suklaata ja heitin nomparelleja pinnalle. Tuli tosi hyviä!

Ekaa kertaa tein vapuksi, ja olikin yllättävän helppoa, turha tätä paistamista on pelätä. Itse pidin levyä 3-4, välillä vaihdellen.

 

1242131024_img-d41d8cd98f00b204e9800998e